Radnici Intala zahtijevaju da se stanovi izuzmu iz stečajne mase

Izvor: SRNA

Odbor povjerilaca Fabrike montažnih kuća "Intal" Milići u stečaju neće se žaliti na presudu Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, kojom je utvrđeno da je osnovan zahtjev bivših radnika ove fabrike da se stanovi koje godinama koriste izdvoje iz stečajne mase i da se njihov status reguliše u dogovoru zainteresovanih strana.


Stečajni upravnik u "Intalu" Mlađen Petković rekao je Srni nakon sjednice Odbora da ova presuda otvara mogućnost da bivši radnici "Intala", u dogovoru sa Odborom, po povoljnim uslovima otkupe stanova u kojima žive, uvažavajući pri tome i njihove, ali i interese povjerilaca fabrike.


"Na sjednici zauzeli smo stav da se ne ulaže žalba zbog cjelishodnosti i racionalnosti postupka, a da rješenje tražimo na Odboru povjerilaca, zajedno sa punomoćnicima tuženih i tužitelja s ciljem pronalaženja metodologije na koji način da se ovaj problem riješi",rekao je Petković.


On kaže da je ovakva presuda o izdvajanju stanova iz stečajne mase veoma važna, jer u nekim budućim licitacijama imovine Fabrike stanovi neće biti predmet prodaje.


Petković pojašnjava da će se prilikom pokretanja postupka otkupa stanova, priznati učešće radnika u izgradnji i opremanju stanova, neisplaćen prekovremeni rad, rad nedjeljama i praznicima, te neka druga potraživanja koja radnici imaju prema Fabrici u iznosu koji se utvrdi vještačenjem.


"Jedan simboličan dio moraće da se plati. Uglavnom, najbitnije je da mi odustajemo kao tuženi od žalbe, jer smo imali rok od 15 dana da se izjasnimo povodom ovakve presude. Mislim da je i Sud bio human u ovom slučaju i, ako se može reći, da smo svi težili da se riješi ovaj problem radnika, koji je stvoren bez njihove krivice", rekao je Petković.


Oko 40 radnika Fabrike montažnih kuća "Intal" u stečaju tužilo je fabriku, zahtijevajući da se stanovi  u kojima godinama žive izdvoje iz stečajne mase. Okružni privredni suda u Istočnom Sarajevu presudio je 30. maja da je osnovan zahtjev bivših radnika "Intala". 


Objavio: JavnaProdaja Team 15.06.2014 14:39
Sve vijesti