Dug bh. firmi narastao na 11,5 milijardi KM!

Izvor:  Nezavisne.com


BANJALUKA - Ukupan unutrašnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca dostigao je iznos od skoro 11,5 milijardi KM u prošloj godini, i veći je za čak 94 miliona maraka u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci zvaničnih institucija u BiH.


Upravo ovi podaci, prema mišljenju ekonomista, pokazuju da je začarani krug dužničko-povjereničkih odnosa i dalje rak-rana bh. privrede.


Naime, i pored pozitivnih pomaka koji su zabilježeni u finansijskim pokazateljima bh. privrede, milijarde KM "zarobljenog" kapitala i dalje lebde u "nedokučivoj zoni" i predstavljaju konstantno breme za efikasnije poslovanje. 


Zvanični podaci su poražavajući i pokazuju da ukupan iznos potraživanja bh. firmi od kupaca u protekle tri godine bilježi konstantan rast, a samo u 2015. godini imao je skok od 94 miliona KM i dostigao iznos od 11,416 milijardi KM. 


Posmatrano po entitetima, na potraživanja firmi u FBiH otpada 7,473 milijarde KM, dok kompanije u RS potražuju od kupaca 3,943 milijarde KM. Zbog problema s naplatom vlastitih potraživanja, bh. privrednici su suočeni i s otežanim plaćanjem svojih obaveza, pa su "obaveze prema dobavljačima" u 2015. godini porasle čak za 63 miliona KM u odnosu na 2014. godinu. Tako je ukupan iznos neizmirenih obaveza prema dobavljačima dostigao cifru od 11,9 milijardi KM.


"Uzimajući u obzir vrijednost ubrzanog pokazatelja likvidnosti, koji podrazumijeva odnos sredstava spremnih za plaćanje u odnosu na tekuće obaveze, ne čudi činjenica da je kompletna bh. privreda, po ukupnoj prosječnoj ocjeni, na granici solventnosti i nemogćnosti servisiranja svojih tekućih obaveza. Prosječan broj dana naplate potraživanja za bh. firme je 71, dok je ovaj period za plaćanje vlastitih obaveza prema dobavljačima veći za čak 100 dana - 171 dan", rekli su iz kompanije LRC Sarajevo, koja na tržištu BiH pruža visokokvalitetna rješenja u cilju pronalaska novih kupaca, smanjenja rizika u poslovanju i boljeg upravljanja potraživanjima. 


Iz svega gorenavedenog, kompanija LRC je pokrenula besplatni servis "Bonitetna ocjena potraživanja", kao svojevrsni vid podrške bh. privrednicima, koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja. 


Kako je pojašnjeno, analiza mogućnosti naplate i formiranje "Bonitetne ocjene potraživanja" su dostupni kao besplatan servis u sklopu LRC agencije za upravljanje potraživanjima. Ova usluga je svojevrstan vid podrške privrednicima u BiH koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja, a samim tim omogućiti urednije izmirivanje svojih obaveza. Prema njihovim riječima, bonitetna ocjena potraživanja predstavlja jedinstvenu procjenu mogućnosti naplate, a formira se na osnovu finansijskih pokazatelja kao što su tekući i ubrzani pokazatelj likvidnosti koji su adekvatan pokazatelj koliko je kompanija u stanju svojim poslovanjem pokrivati svoje tekuće obaveze te prosječan broj dana plaćanja dobavljača i naplate potraživanja. 


Komentarišući ove podatke, ekonomista Vjekoslav Domljan, rekao je da takvo stanje uzrokuje mnogo faktora, a da je jedan od njih pravni sistem koji u BiH ne funkcioniše kako treba. Pored toga, Domljan je rekao da bi razlog za to mogao biti i u sprovođenju stečaja i likvidacije.


"Ti procesi stečaja i likvidacije su kod nas veoma dugi. Kod nas su velike kompanije u javnom vlasništvu, a one slabo izmiruju svoje obaveze i prema njima se ne pokreću postupci stečaja ili likvidacije. A tu su u problemu male firme koje, ako im se ne plate jedna ili dvije narudžbe, zapadaju u velike probleme", rekao je Domljan.


JavnaProdajaTeam
Objavio: 18.07.2016 03:56
Sve vijesti