Banke u RS ne mogu naplatiti više od 730 miliona KM kredita

Izvor:  Capital.ba


BANJALUKA, Nekvalitetni krediti u bankama u Republici Srpskoj nastavljaju da rastu i u ovoj godini, a na kraju prvog kvartala dostigli su 732,9 miliona KM.

Loši plasamani banaka povećani su za 35,5 miliona KM ili za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine kada su iznosili 697,4 miliona maraka.


„Nekvalitetni krediti u ukupnim kreditima učestvuju sa 15,18 odsto i njihovo učešće je povećano za 0,8 odsto u odnosu na isti period 2015. godine“, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.


Istovremeno, rastu i dospjela potraživanja bankarskog sektora i na kraju prvog kvartala su iznosila 531,4 miliona KM ili 11 odsto ukupnih kredita. Dospjela potraživanja imaju stopu rasta od dva odsto u odnosu na kraj 2015. godine kada su iznosila 523,1 milion KM.


Banke iskazale dobit od 19 miliona KM u prvom kvartalu


Na osnovu preliminarnih izvještaja banaka na kraju prvog kvartala ove godine, osam banaka je iskazalo neto dobit od 23 miliona KM, dok je jedna banka iskazala gubitak od četiri miliona KM.


„Ukupna neto dobit bankarskog sektora RS iznosi 19 miliona KM. Na kraju prvog kvartala neto dobit bankarskog sektora iznosila je 21 milion KM i sve banke su poslovale u plusu“, rekli su u Agenciji.


Podaci o poslovanju banaka u RS u prvom kvartalu ove godine obuhvataju i Banku Srpske u kojoj je prošlog mjeseca pokrenut postupak likvidacije.



JavnaProdajaTeam


Objavio: 06.06.2016 04:43
Sve vijesti