Na dobošu Grasovi autobusi, minibusi i tramvaji

Izvor: Indikator.ba

Preduzeće GRAS u četvrtak bi moglo ostati bez 18 autobusa, 10 minibusa i osam tramvaja. Osim duga prema Poreznoj upravi Federacije BiH, preduzeće GRAS 14,6 miliona KM dužno je i Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je odlučila prodajom imovine ove kantonalne firme namiriti svoja potraživanja, piše današnji Dnevni avaz. 


Prodaja GRAS-ovih vozila putem aukcije bit će obavljena u četvrtak u Općinskom sudu u Sarajevu u 11 sati. 


Kako je za Avaz izjavio Dženan Redžo, vršilac dužnosti člana Nadzornog odbora GRAS-a, čim aukcija počne, vozila će biti blokirana i izuzeta, tako da ih GRAS više neće moći staviti u funkciju. 


– Ukoliko dođe do prodaje vozila, u četvrtak će saobraćaj u gradu biti paralizovan. GRAS trenutno ima na raspolaganju 17 minibusa. Ako im se oduzme tih 10, oni neće moći raditi – rekao je Redžo za Avaz. 


Zainteresovani kupci vozila će moći pogledati u sjedištu preduzeća GRAS od 8 do 16 sati, uz prisustvo nadležnih iz UIOBiH. 


– Planiran je prvi krug aukcije na kojoj je vrijednost vozila procijenjena na 16 miliona KM. Ako na prvoj aukciji niko ne ponudi taj iznos, onda slijedi drugi krug, potom treći, kada će vozila kupiti oni koji najviše ponude. 


Ukoliko se desi da se ni na trećem krugu prodajne aukcije ne dobije iznos od osam miliona, onda će biti izuzeta i prodata ostala vozila GRAS-a sve dok se dug ne naplati – kazao je Redžo. 


Adnan Kurtović, aukcionar sudski izvršitelj, potvrdio je juče za Avaz da će aukcija biti održana prema pravilima po Okvirnom zakonu o zalozima. 


Inače, prema posljednjem izvještaju UIOBiH, na listi dužnika po osnovu PDV-a na GRAS se nalazi na prvom mejstu sa ukupnim dugom od 14,6 miliona KM.


JavnaProdajaTeam
Objavio: 27.04.2016 04:31
Sve vijesti