Milhauz nudi 500 miliona evra za balkansku mrežu Hipo grupe

BEČ, Londonska investitorska grupa Milhauz kapital (Millhouse Capital), čiji je vlasnik njemački biznismen Ralf Dot (Dodt), spremna je u načelu da plati 500 miliona evra za balkansku mrežu austrijske banke Hipo Alpe Adria.


Austrija je 2009. godine prinudno nacionalizovala Hipo Alpe Adriju, koja se zbog nekontrolisanog širenja i špekulativnih gubitaka suočila sa bankrotom.

Milhauz je do sada za filijale Hipo banke i Hipo lizinga na Balkanu nudio 200 miliona evra, ali je portparol te grupe danas rekao agenciji Rojters da su „pod određenim uslovima spremni da povećaju ponudu i da plate knjigovodstvenu vrijednost od 500 miliona evra“.

Pored toga, Milhauz je izrazio spremnost i da obezbjedi garancije od jedne milijarde evra za postojeće kredite Hipo Alpe Adria.

Portparol Milhauza je rekao da namjera te grupe nije da mrežu operacija Hipo na Balkanu razbije u odvojene djelove, već da želi da investira u zemljama u kojima je ta banka aktivna.

Kako prenose austrijski mediji, ministarstvo finansija u Beču nije željelo da komentariše ponudu, navodeći da je proces podnošenja ponuda još u toku i da je za prodaju nadležna sama banka.

Ponude za cjelokupnu, ili djelove balkanske mreže Hipo Alpe Adria ponudilo je ukupno sedam potencijalnih kupaca.

Za favorite su donedavno važili američki finansijski investitor Advent, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i bugarsko-ruski konzorcijum, koji predvode bugarski preduzetnik Denis Barekov i ruska finansijska grupa VTB.

Mreža Hipo Alpe Adria na Balkanu sastoji se od šest banaka i tri lizing kompanije u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori i nominalno raspolaže imovinom od 8,6 milijardi evra, ali je poslije niza finansijskih gubitaka njena knjigovodstvena vrijednost krajem 2013. godine procjenjena na 500 miliona evra.

Po nalogu Evropske komisije iz 2013. godine, banka, čije je sjedište u Klagenfurtu, u okviru planske likvidacije do sredine 2015. godine treba da proda svoje operacije na Balkanu. Beta
Objavio: JavnaProdaja Team 29.07.2014 14:20
Sve vijesti